Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa Nie ma nic lepszego na upalne dni, niż zimna miętowa herbata. Zioło zwane pieprzową jest wieloletnią, kwitnącą od czerwca do sierpnia rośliną występującą w kilku różnych odmianach i formach uzyskanych drogą hodowli. Mięta pieprzowa jest najbardziej popularną rośliną leczniczą. Elementem leczniczym w mięcie są liście, które zawierają mentol w olejku eterycznym, karoten , betainę oraz śladowe ilości olejku jaśminu, występującego zwłaszcza w młodych liściach mięty. Z rośliny tej otrzymać możemy wiele preparatów leczniczych, a mianowicie napar, wodę miętową, pastylki, olejek czy mentol. W medycynie wyciąg z liści mięty działa pobudzająco na układ nerwowy i wzmacnia go, wzmaga czynności wydzielnicze żołądka, wątroby, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, a co za tym idzie ułatwia trawienie. W problemach z gardłem możemy płukać jamę ustną i gardło naparem z mięty, która złagodzi przykre dolegliwości. Stosować możemy także inhalacje z olejku mięty. Poza lecznictwem olejek ten wykorzystywany jest także w perfumerii, przemyśle spożywczym i cukierniczym. Popularny dmuchawiec posiada wiele właściwości leczniczych Mniszek lekarski nosi w różnych rejonach, różnorodne nazwy, takie jak dmuchawiec, papawa, wole oko czy wilczy ząb. Mniszek jest pospolitym chwastem występującym w całym kraju. Do celów leczniczych wykorzystuje się korzeń, liście i kwiaty. Mniszek lekarski jest rośliną żółciopędną, która bardzo korzystnie wpływa dla ludzi ze schorzeniami wątroby, gdyż działa przepłukująco na kłębuszki – filtry nerkowe oraz uwalnia wątrobę do toksyn. Do jego głównych właściwości należy drenowanie wątroby oraz przewodów żółciowych ułatwiając przepływ żółci do dwunastnicy. Mniszek wpływa też na zwiększenie wydzielania soku żołądkowego ułatwiając przy tym trawienie, poprawiając krążenie, działając moczopędnie i wydajając związki azotowe wraz z moczem. Jednak mniszek lekarski ma też inne zastosowania. Korzeń upalony dodaje się do kawy zbożowej i cykorii domowej. Młode liście mniszka są dobre do sporządzenia sałaty, warto je trochę posolić i odstawić chwilowo, aby nie były gorzkie lub dodać miodu i śmietany.

Komentarze zostały wyłączone.

Skomentuj