Koper

Koper Zioła w kuchni przeżywają swój renesans. Po zachłyśnięciu się tysiącem gotowych przypraw powoli wracamy do tego, co już dawno wypróbowały nasze babcie, czyli do ziół. Kto raz spróbuje w kuchni zastosować świeże zioła w jakiejś potrawie, odtąd już zawsze będzie starł się je dodawać do wielu potraw. Oczywiście zioła można też stosować w formie suszu, jednak trzeba pamiętać, że podczas suszenia tracą one część swoich aromatycznych właściwości. Oprócz tak istotnego aromatu i smaku wiele z nich posiada przy okazji cenne właściwości lecznicze. A to sprawia, że zjadając potrawy z dodatkiem ziół, ułatwiamy naszemu organizmowi proces trawienia. Tym samym zapewniamy sobie lepsze samopoczucie i w konsekwencji też zdrowie. Organizm strasznie męczy się trawiąc produkty ciężkostrawne. Zioła mogą w znacznym stopniu ułatwić to zadanie. Ostatnio bardzo modne stało się zakładanie okiennych ogródków ziołowych – tak aby mieć je zawsze pod ręką. Kto nie spróbował, niech żałuje! Albo niech od razy założy sobie taki ogródek. Koper jest rośliną jednoroczną dorastającą do 125 cm wysokości. Doskonale rośnie w naszych warunkach klimatycznych, chociaż jego uprawa często narażona jest na atak mszyc. Jest doskonałą przyprawą kuchenną stosowaną już starożytnych Egipcjan i Greków, którzy stosowali go też jako środek leczniczy zapobiegający czkawce i bólom głowy. Dziś znany jest bardziej jako środek stosowany w zaburzeniach trawienia. Już niemowlętom podaję się herbatki z kopru, aby ułatwić proces trawienia. Koper jest bardzo popularny jako doskonały dodatek przy kiszeniu ogórków. Wraz z czosnkiem i chrzanem nadają ogórkom tego niepowtarzalnego smaku. Młode liście kopru dodane do wielu potraw w znacznym stopniu podnoszą ich walory smakowe. Taki młody koper znajduje zastosowanie jako znakomity dodatek do zup, sosów i sałatek. Koper jest doskonałą przyprawą kuchenną ze względu na to, że zawiera olejki eteryczne. Doskonale sprawdza się też jako dodatek do grilowanych ryb. Dlatego warto w potrawach połączyć jego właściwości smakowe i lecznicze.

Komentarze zostały wyłączone.

Skomentuj