Wpisy z kategorii 'Kosmetyki'

Bazylia

Bazylia Bazylia jest jednoroczną rośliną, która w porywach może osiągnąć wysokość 0,5 m. To co cenimy najbardziej w bazylii, to jej mięsiste, aromatyczne liście. Ten aromat liści wynika z tego, że zawierają one olejek eteryczny. Skład tego olejku jest bardzo zróżnicowany i zależny od geograficznego miejsca występowania bazylii. Oprócz tego, że bazylia słynie jako wspaniały dodatek do pomidorów, to jeszcze przy okazji ma działanie lecznicze. Diała przeciwskurczowo w naszym układzie pokarmowym. Liście bazylii ułatwiają trawienie, natomiast wspomniany już olejek ma działanie przeciwbakteryjne a także zwalcza pasożyty. Najwyborniej bazylia znajduje zastosowanie we włoskiej sałatce caprese. Sałatka ta jest bardzo prosta do wykonania. Otóż kroimy pomidora w plastry i przekładamy go na talerzu plasterkami sera mozzarella. Posypujemy to posiekaną bazylią, solą oraz pieprzem. Na koniec skrapiamy oliwą z oliwek oraz octem balsamicznym i przygryzamy chrupiącą bagietką. Zdrowo i smacznie. Kto nie próbował- niech próbuje! Czosnek jest byliną o rynienkowatych liściach. Jadalną częścią tej rośliny jest część podziemna zwana główką czosnku. Główka czosnku składa się z pojedynczych cebulek potocznie nazywanymi ząbkami. Każdy ząbek otoczony jest odrębną łuską. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych czosnek wykazuje działanie bakteriobójcze w naszym układzie pokarmowym i oddechowym. Obniża również poziom cholesterolu we krwi. Wykazuje też właściwości przeciwzakrzepowe. W kuchni sprawdza się jako doskonały dodatek do mięs, ryb i sałatek. Bardzo ciekawie smakuje czosnek upieczony w całości ( cała główka). Można go potem rozsmarowywać na chlebie. Należy jednak pamiętać, że po konsumpcji czosnku pozostaje niemiły zapach z ust. Można go nieco zmniejszyć przygryzając czosnek natką pietruszki. Ostatnio modny jest też czosnek marynowany – doskonale nadaje się jako przekąska do alkoholu. Należy też mieć na uwadze fakt, że zbyt duże ilości czosnku mogą doprowadzić do podrażnienia błony śluzowej żołądka. Tak więc jedzmy go z umiarem!